כיצד אדע שנדבקתי ב-HPV?

נגיף הפפילומה עובר בקלות במגע בין עור לעור, בעיקר בעת קיום יחסי מין. למעשה, זה הווירוס הנפוץ ביותר העובר במגע מיני. בניגוד לזיהומים אחרים, ברוב המקרים אין סימפטומים להדבקה בווירוס הפפילומה, כך שלרוב, אנשים שנדבקו בו לא יודעים על כך ועלולים להעביר את הווירוס הלאה, לאחרים, ללא ידיעתם. בדרך כלל, ניתן לדעת שנדבקים רק כאשר מפתחים מחלה הקשורה בווירוס. יבלות באברי המין (קונדילומות) מופיעות, לרוב, מספר חודשים לאחר הדבקה, ואילו תחלואה טרום-סרטנית או סרטן יקרו, לרוב, שנים רבות לאחר ההדבקה בווירוס.

האם ישנה תרופה להדבקה ב-HPV?

אין טיפול כנגד הדבקה "שקטה" בווירוס (הדבקה שאינה גורמת לסימפטומים), אולם קיימים טיפולים שונים כנגד המחלות להן הוא גורם: יבלות (קונדילומות) – קיימות מספר אפשרויות לטיפול, ביניהן צריבת היבלת וטיפול במשחות. הטיפול אינו מבטיח הסרה של הווירוס ו/או היבלות לצמיתות, ואכן, בכ-25% מהמקרים יחזרו היבלות תוך כשלושה חודשים.

נגעים טרום-סרטניים וסרטן – קיימים כיום טיפולים שונים ומגוונים לטיפול בנגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם וכן לסוגי הסרטן השונים להם עלול לגרום הווירוס.

כיצד נוכל להגן על עצמינו?

יש מספר דרכים בהן תוכלו להפחית את הסיכון להידבק בווירוס הפפילומה:

חיסון

החיסון נגד וירוס הפפילומה מגן מפני זנים שונים של הווירוס הגורמים למרבית התחלואה. כתוצאה מכך, החיסון מפחית את הסיכון לחלות במחלות הנגרמות מהווירוס. למאגר התרופות של משרד הבריאות >

מין מוגן

שימוש בקונדום יכול להפחית את הסיכון להידבק בווירוס, אולם יש לזכור כי גם כאשר נעשה שימוש נכון בקונדום - הווירוס עלול להדביק אזורים שאינם מכוסים על ידי הקונדום, כך שלמעשה, קונדום לא מקנה הגנה מלאה מפני הידבקות בווירוס הפפילומה. כמו כן, הגבלת מספר בני/ות זוג עשויה להפחית את הסיכון להידבק בווירוס.

שיחה פתוחה

על מנת להגן על עצמך, מומלץ ליזום שיחה כנה עם בן/ת הזוג, ובה לשאול בפתיחות האם הוא/היא התחסן/ה או נדבק/ה בעבר.

נגיף הפפילומה נוגע בכולנו - בגברים ובנשים

גברים

לא.
בעוד שכמעט כל גבר ואישה יידבקו ב-HPV בשלב מסוים בחייהם, הדבקה זו תחלוף ברוב המקרים מעצמה. עם זאת, כאשר הזיהום אינו חולף, הוא עלול לגרום ליבלות באברי המין (קונדילומות) או לנגעים טרום-סרטניים ובעקבותיהם לסרטן, תלוי בזן בו נדבקים.
מחקר שנעשה בארץ הראה שיבלות באברי המין נפוצות יותר בקרב גברים, בהשוואה לנשים.

כמו בכל חיסון אחר, מומלץ להתחסן לפני החשיפה הראשונה לווירוס, על מנת לקבל הגנה מרבית.
יחד עם זאת, גם אם כבר התחלת לקיים יחסי מין ואפילו אם נדבקת כבר באחד מן הזנים, התחסנות תקנה לך הגנה מפני זנים אחרים נגדם מגן החיסון. חשוב לציין שהחיסון אינו מיועד לטיפול בהדבקה קיימת.

  1. לקבל מרופא/ת משפחה, ילדים, נשים הפנייה לחדר אחיות ומרשם לרכישת החיסון.
  2. לתאם תור אצל האח.ות לביצוע החיסון דרך מוקד הקופה שלך.
  3. לרכוש את החיסון בבית מרקחת לפני מועד החיסון ולהגיע איתו לאח.ות להתחסן.

נשים

לא. בעוד שכמעט כל גבר ואישה יידבקו ב-HPV בשלב מסוים בחייהם, הדבקה זו תחלוף ברוב המקרים מעצמה. כאשר הזיהום אינו חולף, הוא עלול לגרום ליבלות באברי המין (קונדילומות) או לנגעים טרום-סרטניים ולסרטן, תלוי בזן בו נדבקה האישה. בניגוד לרוב מקרי הסרטן הנגרמים כתוצאה מווירוס הפפילומה, ישנה אפשרות לגילוי מוקדם של הדבקה בווירוס או של נגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם (cin) באמצעות בדיקות הסקר (פאפ) HPV test/PAP הנערכות על ידי רופאי הנשים מעקב ו/או טיפול בנשים שהתגלה כי נדבקו בווירוס או שכבר פיתחו נגעים טרום-סרטניים, יכולים למנוע התפתחות של סרטן צוואר הרחם. עפ"י נתוני משרד הבריאות, מדי שנה: מאובחנות בישראל אלפי נשים עם נגעים טרום-סרטניים. מאובחנות כ-200 נשים עם סרטן צוואר הרחם. נפטרות כ-80 נשים מסרטן זה, רובן בשנות ה-30 וה-40 לחייהן.

כמו בכל חיסון אחר, מומלץ להתחסן לפני החשיפה הראשונה לווירוס, על מנת לקבל הגנה מרבית.
יחד עם זאת, אפילו אם כבר התחלת לקיים יחסי מין ואף נדבקת באחד מן הזנים, התחסנות תקנה לך הגנה מפני זנים אחרים נגדם מגן החיסון. חשוב לציין כי החיסון אינו מיועד לטיפול בהדבקה קיימת.

משרד הבריאות ממליץ לנשים עד גיל 26 להתחסן נגד וירוס הפפילומה, כמו גם לנשים בנות 27-45 השייכות לקבוצות סיכון.
החיסון נגד וירוס הפפילומה נועד למנוע הדבקה עתידית בזנים נגדם הוא מגן (אשר אחראים לרוב התחלואה), וכך להפחית את הסיכון לחלות במחלות השונות להן עלול לגרום הווירוס.
בדיקות הסקר (פאפ) HPV test /PAP נועדו לזיהוי מוקדם של הדבקה קיימת בווירוס ו/ או גילוי מוקדם של נגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם.

עוד על בדיקות סקר

בוודאי.
בדיקות סקר נועדו לאבחון מוקדם של הידבקות בנגיף (HPV test) או לאבחון שינויים ברקמת צוואר הרחם (פאפ -PAP). בדיקות אלה כלולות בסל הבריאות לנשים בגיל 30-54 ויש לבצע אותן כל שלוש שנים. נשים בסיכון גבוה יבצעו את הבדיקה בתדירות שתיקבע ע"י הרופא המטפל.

  1. לקבל מרופא/ת משפחה, ילדים, נשים הפנייה לחדר אחיות ומרשם לרכישת החיסון.
  2. לתאם תור אצל האח.ות לביצוע החיסון דרך מוקד הקופה שלך.
  3. לרכוש את החיסון בבית מרקחת לפני מועד החיסון ולהגיע איתו לאח.ות להתחסן.